انرژی حرارتی

مقدمه (برگرفته از سایت رشد)

هزاران سال پیش انسان متوجه شد که با مالیدن چوبهای خشک به یکدیگر گرما تولید می‌شود.در طول تاریخ بسیتاری از مردم و حتی دانشمندان تصور می‌کردند که گرما مایعی نامرئی و بی‌وزن به نام کالریک است که از جسم گرم به جسم سرد جاری می‌شود. در سال 1799 میلادی هانفری دیوی (1778 - 1829م.) شیمیدان انگلیسی دو قطعه یخ را بوسیله مالیدن به هم آب کرد و ثابت نمود که گرما یکی از اقسام انرژی است. 

برای دیدن ادامه مطلب بروی تیتر کلیک کنید 

بر اساس تئوری جنبشی می‌دانیم اگر یک جسم درجه حرارت بالاتر داشته باشد ملکولهای آن سریعتر نوسانات می‌کنند و جمع کل انرژیهای جنبشی مولکولهای مرتعش ، انرژی حرارتی نام دارد. حرارت انرژی گرمایی است که به یک جسم اضافه می‌شود یا از آن گرفته می‌شود.

ما هرگز نباید و درجه حرارت را باهم اشتباه کنیم. درجه حرارت جسم در واقع شدت گرمای آن است نه کمیت آن. سوختن یک کبریت روشن از درجه حرارت یک طشت پر از آب گرم بالاتر است ولی همان طشت آب یخ بیشتری آب می‌کند تا کبریت ، طشت آب گرم بیشتر از کبریت گرما دارد. شدت گرما را با گرماسنج بر حسب واحدهای سانتیگراد و فارنهایت اندازه می‌گیریم. علاوه بر دما ، انرژی حرارتی را هم می‌توانیم اندازه بگیریم.
 

گرما

مقدار گرما را برحسب کالری یا برحسب بی. تی. یو اندازه گیری می‌کنند کالری مقدار حرارتی است که لازم است تا دمای یک گرم آب را یک درجه سانتگیراد بالا ببرد. بی. تی. یو مقدار حرارتی است که لازم است تا دمای یک پوند (453 گرم) آب را یک درجه فارنهایت بالا ببرد. یک بی. تی. یو مساوی 252 کالری است. آزمایشهایی که جیمز پرسکات ژول (1818- 1889) فیزیکدان انگلیسی انجام داد که گرمایی که از اصطکاک حاصل می‌شود مربوط به کاری است که اصطکاک را تولید می‌کند. نتایج این آزمایشها این است که 778 فوت پوند کار مساوی یک بی. تی. یو است. در سیستم متریک یک کالری حرارت مساوی 4.19 ژول است.

تمام گرماها به منبع اصلی حرارت ، یعنی خورشید مربوط است. منبع دیگر گرما داخل زمین است و دلیل آن آتشفشانها و چشمه‌های آب گرمی است که از زمین فوران می‌کند. واکنش شیمیایی نیز یکی دیگر منابع گرماست. با عبور دادن جریان الکتریکی از سیمهای مقاومت مثلا در اتو و بخاری برقی می‌توانیم از انرژی الکتریکی هم گرما تولید کنیم.

چشم انداز بحث

یکی از منابع مهم گرما در عصر اتم ، انرژی هسته‌ای است گرمای هسته‌ای از راکتورهای اتمی حاصل می‌شود که ماده را به انرژی تبدیل می‌کنند. گرمایی را که از این منابع مختلف رها می‌شود می‌توانیم بوسیله اجسام جاذب گرما ذخیره کنیم. مثلا با حرارت دادن یک طشت آب یا حتی یک سنگ می‌توان گرما را ذخیره نمود. هنگام بررسی حرارت باید همواره بخاطر داشته باشیم که حرارت یکی از اقسام انرژی است که در اثر انرژی جنبشی مولکولهای مرتعش ماده تولید می‌شود. وظیفه فیزیکدانها و مهندسین این است که موثرترین روش تبدیل انرژی حرارتی به انرژی مکانیکی را پیدا کنند.
نظرات 1 + ارسال نظر
ماندانا شنبه 7 آذر 1388 ساعت 09:36 ق.ظ

خیلی کم بود لطفا بیشتر مطلب استفاده کنید

شما نیز باید کمک کنید

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد