آبگرمکن خورشیدی
 

آبگرمکن خورشیدی

 

بخش اصلی یک آبگرمکن خورشیدی کلکتور آن است که خود شامل یک ورق است که به‌وسیله تابش کلی خورشید حرارت یافته و حرارت خود را به یک سیال جذب کننده (مانند آب ) که داخل لوله در حال جریان است، منتقل می‌کند. رنگ این ورق همیشه تیره انتخاب می‌شود و دارای پوشش خاصی است که بتواند ضریب جذب انرژی را به حداکثر و ضریب پخش را به حداقل برساند. برای رسیدن به دمای بالا مجموعه ورق و لوله‌ها را در داخل یک جعبه عایق با روکش شیشه قرار می‌دهند تا از اثر گلخانه‌ای بتوان استفاده کرد. آبی که بدین‌وسیله گرم می‌شود بر اثر اختلاف دما و با گردش طبیعی وارد یک تانک دوجداره شده و آب مخزن را گرم می‌کند. این آب گرم شده به مصرف گرمایش خانوار می‌رسد. شکل زیر طرح ساده ای از نحوه استفاده از این وسیله را در خانه نشان می‌دهد :

انواع کلکتورها
کلکتور صفحه ای صاف : ‌Flat Plat Collector
این کلکتور ساده‌ترین و پر استفاده‌ترین نوع کلکتور به‌شمار می‌رود. ساختار آن به شکل یک جعبه مستطیل شکل بوده که در داخل آن یک صفحه جاذب فلزی از جنس مس یا آلومینیوم با پوششی به رنگ‌های خاص است. این صفحه، جاذب انرژی حرارتی خورشید است. زیر صفحه لوله‌های کوچکی قرار گرفته که آب یا سیال انتقال حرارت در آنها جریان دار.د اطراف کلکتور به منظور کاهش اتلاف حرارتی عایق بندی شده است. روی سطح جعبه از پلاستیک شفاف یا شیشه پوشیده شده است.  
کلکتور لوله ای تحت خلاء : ‌Evacuated Tube  Collector
این کلکتور از تعدادی لوله دو جداره شفاف موازی تشکیل شده است که در داخل آن یک تیوب با پوششی از ماده جاذب قرار دارد. هوا از فضای بین دو جداره خارج گردیده وخلا ایجاد شده از اتلاف حرارت جلوگیری می‌کند.
کلکتور سهموی : ‌Concentrating Collector
این کلکتور‌ها سطح آینه ای داشته و برای تجمع انرژی خورشیدی بر روی تیوب جاذب که شامل سیال انتقال حرارت است، بکار می‌رود.

کاربرد انرژی خورشیدی در جهان
بر طبق گزارش‌های آژانس بین الملی انرژی تا پایان سال 2003، جمعاً 5/132 میلیون متر مربع کلکتورگرمایش خورشیدی در کشورهای عضو آژانس نصب شده است که البته این رقم نسبت به سال 2001 در حدود 130% افزایش داشته است.

برنامه‌های شرکت بهینه سازی در زمینه به‌کار گیری آبگرمکن‌های خورشیدی
سازمان بهینه سازی سوخت کشور در شهرها و روستاهایی که دارای شرایط اقلیمی مناسب برای نصب هستند پروژه هایی را انجام داده و طرح استفاده از آبگرمکن خورشیدی خانگی و آبگرمکن خورشیدی عمومی (حمام خورشیدی) را در دست اقدام دارد : در این راستا پروژه‌های تعریف شده در بخش ساختمان و مسکن سازمان بهینه سازی مصرف سوخت کشور در زمینه آبگرمکن های خورشیدی خانگی و عمومی به صورت زیر است:

فاز اول:
نصب و راه اندازی 350 آبگرمکن‌های خانگی و 3 حمام عمومی

فاز دوم:
ساخت و توزیع 10000 آبگرمکن خانگی و 10 حمام عمومی
 3 میلیون دلار به عنوان یارانه دولتی پرداخت شد.

فاز سوم (در حال اجرا):
(دوره پنج ساله) ساخت توزیع 215000 آبگرمکن خانگی و 1000 حمام عمومی که در آن 8/48 میلیون دلار بودجه به عنوان یارانه دولتی به مصرف کننده پرداخت می‌شود.

میزان صرفه جویی ناشی از اجرای طرح
با اجرای فاز سوم پروژه مذکور در پایان سال پنجم سالیانه 2/ 163 میلیون لیتر نفت سفید و 100 میلیون لیتر نفت کوره مجموعا به ارزش 38.5 میلیون دلار صرفه جویی خواهد شد.