جزوه تاسیسات پیام نور (قسمت دوم ۲)

حالتهای ماده

گفتیم که ماده به سه حالت جامد، مایع و گاز یافت می شود. گذار ماده از یک حالت (فاز) به حالت (فاز) دیگر را تغییر حالت (تغییر فاز) گویند تغییر حالتها معمولاً با گرفتن یا از دست دادن گرما همراهند. 

ذوب و تبخیز و تصعید گرماگیر هستند. انجماد و میعان و چگالش گرماده هستند.

- گرمای نهان ذوب:

 اگر به جسم جامدی که به دمای ذوب رسیده گرما بدهیم، شروع به ذوب شدن می کند. این گرما سبب تغییر دمای جسم نمی شود بلکه صرف تغییر حالت جسم می شود. از این رو به این گرما، گرمای نهان ذوب گویند.

گرمای نهان تبخیر:

گرمایی که یک مایع در دمای جوش می‌گیرد تا بدون تغییر دما به بخارتبدیل شود.

تبخیر سطحی

به گریز مولکولهای مایع از سطح مایع، تبخیر سطحی می گویند. در اثر تبخیر سطحی انرژی درونی مایع کاهش می یابد و در نتیجه دمایش هم کاهش می یابد. آهنگ تبخیر سطحی به عواملی چون دما و مساحت سطح مایع بستگی دارد.

انتقال گرما

دیدیم که اختلاف دما باعث شارش گرما از جسم با دمای بالاتر به جسم با دمای پایین تر می شود.

 ------------------------------------------------------------------------------------

Heating گرمایش

وسایل گرمایشی

بخاری:بوسیله سوختهای مختلف مانند چوب نفت گازوییل مازوت کار می‌کند.

شومینه:اتلاف حرارتی بالا

پکیج: شوفاژ دیواری که بعضا با نام پکیج شناخته شده است، محصولی است که گرمایش و آب گرم بهداشتی اماکن مختلف را تامین می کند. این دستگاه به گونه ای طراحی شده است که اجزای تشکیل دهنده مدارهای گاز، گرمایش، آب گرم مصرفی و سیستم کنترلی این مدارها در مجموعه ای کوچک قرار دارد و به علت وزن کم قابل نصب روی دیوار می باشد. به این ترتیب با استفاده از آن نیاز به احداث موتورخانه در ساختمان ها منتفی خواهد شد. 

گرماتاب: واژه گرماتاب نام فارسی دستگاه Radiant Heater است                             گرماتاب نصب در ارتفاع گرما در کف

در سال  ١٨٠٠ به کمک یک منشور تجزیه نور و یک دماسنج متوجه شد که امواج منتشره از خورشید پس از تجزیه توسط منشور در رنگ آبی دارای کمترین دما، و در رنگ قرمز و طیف زیر قرمز دارای بالاترین دما میباشد.پس از آن مشخص شد که بیش از  ٥٠٪ انرژی منتشره از خورشید، بوسیله امواج نامرئی مادون قرمز (INFRA-RED) به کره زمین میرسد. در اواخر سال ١٩٥٠ آقای رابرت گوردون برای اولین بار مقدمات ساخت دستگاه انتقال حرارت تابشی Radiant heater نوع لوله ای و گازسوز را برای تولید و انتقال امواج حرارتی با عملکردی مشابه خورشید، تدارک دید

گرمایش از کف

سیستم حرارتی گرمایش از کف که انتقال حرارت به صورت تشعشعی (تابشی) سهم زیادی در فرآیند گرمایشی آن دارد، درمقایسه با سایر سیستمهای حرارتی نه تنها در صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی بلکه در مقوله رفاه و آسایش ساکنان ساختمان ها دارای نقاط قوت بسیاری می باشد. در سالهای اخیر، سیستم گرمایشی از کف در کشورهای اروپائی و آمریکا بسیار متداول شده است و دلیل این گسترش روزافزون بهینه بودن مصرف انرژی، توزیع یکسان گرما در تمامی سطح و فضا و دوری از مشکلات موجود در سایر روش ها ، به عنوان مثال سیاه شدن دیوارها، گرفتگی و پوسیدگی لوله ها و… می باشد. استفاده از روش گرمایش از کف جهت گرمایش محل سکونت از دیرباز به طرق مختلف انجام می گرفته است. بطوریکه رومی ها زیر کف را کانال کشی کرده و هوای گرم را از آن عبور می دادند و کره ای ها دود حاصل از سوخت را قبل از اینکه از دودکش عبور کند از زیر کف انتقال می دادند. در سال 1940 نیز فردی بنام سام لویت برای این منظور لوله های آب گرم را در زیر کف قرار داد. درکشور ایران نیز درمناطق کوهستانی و سردسیر ازجمله آذربایجان این روش مورد استفاده قرار می گرفته، که بیشترین مورد استفاده آن درحمام ها بود

آبگرمکن خورشیدی

برای تولید آب گرم مصرفی در منزل ، مسکونی ، استخر شنا ، کارگاه ، آزمایشگاه تأسیسات حمام می‌توان گرمای خورشید را به توسط جمع کننده‌های تخت خورشیدی دریافت کرد. در یک تأسیسات آب گرم خورشیدی ، یک مایع (آب) در یک ظرف مسطح کم ضخامت که سیاه شده است گرم می‌شود.  

 

یونیت هیتر

فن کویل:

یک فن کویل تشکیل شده از: کویل گرمایش و کویل سرمایش و بادزن و فیلتر هوای قابل تعویض یا قابل شستشو و تشتک تخلیه تقطیر اتو... دراین واحدها درجه حرارت گرمایش وسرمایش توسط ترموستات و مقدار رطوبت توسط هیومیدستات و مقدار هوا توسط بادزن و مقدار هوای تازه به روشهای متداول کنترل میشود .

اجزای اصلی واحدهای فن کویل عبارتند از:

فیلتر هوا و بادزن. واحدهای فن کویل میتوانند دارای مقاومت الکتریکی وکویلهای کرمایش با بخار اب یا اب گرم کننده نیز باشند. غالب گرمکنهای الکتریکی برای استفاده در فصل پاییز در نظر گرفته میشوند تا مشکل تبدیل وضعیت تابستانی-زمستانی در سیستمهای دو لولهای مرتفع گردد.

سیال مورد استفاده در سیستم های گرمایشی:

آب داغ

بخار داغ

روغن داغ

هوای گرم . . .

سیستم و مدار شوفاژ:

در سیستم حرارت مرکزی که با عنوان شوفاژ مطرح می شود .در محلی به نام موتورخانه دستگاههایی از قبیل دیگ، مشعل، پمپ، و... نصب شده و حرارت به سیال واسطه که میتواند اب باشد منتقل گردیده سپس پمپ موجود در موتورخانه ابگرم را توسط لوله کشی به داخل اتاقها هدایت نموده و وارد رادیاتورهای مستقر در اتاق می کند.این رادیاتورها گرما را به اتاق منتقل کرده و در نتیجه دمای اب کاهش می یابد .و آب توسط لوله برگشت به طرف موتورخانه رفته و برای جذب مجدد گرما به داخل دیگ هدایت می شود و بار دیگر این سیکل و چرخه تکرار می شود .
نحوه گرم شدن اتاق توسط رادیاتور به صورت جابجایی آزاد یا طبیعی میباشد .هوای بالای رادیاتور معمولا به دلیل گرم شدن سبک شده و به طرف بالا حرکت میکند .و هوای سرد طرف مقابل اتاق جایگزین آن می شود .به همین ترتیب یک چرخش طبیعی در جریان هوای اتاق بوجود آمده و دمای تمامی نقاط اتاق بالا رفته و اتاق گرم می شود .
رادیاتور شوفاژ فاقد هرگونه موتور یا وسیله برقی است .پس نمیتوان توسط رایاتور شوفاژ دمای اتاق را کنترل کرد .میزان رطوبت نسبی اتاق نیز قابل کنترل نمی باشد .اصولا وقتی هوای اتاق گرم می شود .میزان درصد رطوبت نسبی کاهش می یابد .به عبارت دیگر رادیاتور شوفاژ میزان رطوبت نسبی اتاق را کاهش می دهد .و بایستی توسط افزودن بخار به هوای اتاق میزان رطوبت مورد نیاز انسان را تامین نمود .
وظیفه منبع انبساط چیست؟

1.مهار حجم منبسط شده آب سیستم

2. جبران نشتی آب سیستم

--------------------------------------------------------------------------

آبگرم مصرفی در شوفاژ خانه چگونه تهیه می‌شود؟

توسط منبع دوجداره

انواع دیگ:

الف :دیگ چدنی

ب:دیگ فولادی